assalamualaikum..

Saturday, January 31, 2009

CHIKUNGUNYA???!!

em... seminggu dah bercuti...
esok bermula la semula rutin harian ke kuliah...
tapi hati masih tak tenang.. mak saya sakit semula masa saya dah pulang ke Nilai..
2minggu sebelum saya pulang ke kampung, abg call bgtau mak sakit. pas2 ape lg, sy trus call mak tny bagaimana keadaannya.
air mata menitis apabila mak menceritakan yang dia di bawa dgn kerusi roda oleh nurse masa mak di hospital sebab mak terjatuh masa nak masuk ke bilik doc akibat tak mampu nak berjalan sendiri..
cane tak sedih, doc tanya mak datang dengan sape?. mak cakap datang sorang.. mak cakap tak nak nyusahkn anak2..
hmm...ape la mak ni.. apa la guna anak2 klu tak jaga mak sndiri... betulkan???
akhirnya,
mAK ku disahkan terkena jangkitan CHIKUNGUNYA!!! ( http://www.moh.gov.my/ )
pilu sgt hati dgr mak cerita die dipapah oleh ank buah sy jika nak ketandas atau nak bergerak..
mak ckp bdn mak pns sgt pas2 sakit2 1 bdn. lg2 kt lutut, tgn.. yela...skit chikungunya kan sakit sendi..
teringat pula sy men'cebok' kan mak time mak xlarat nak wat pape akibat xcident dulu..
mak cerita lgi, ada kwn2 mak yg masuk wad akibat terkena jangkitan chikungunya.
Alhamdulillah mak xseteruk kwn mak yg lain..
syukur sgt2 ada abg dan anak2 ny yg tinggal dikampung setelah permohonan abg sy diluluskan mengajar disemenanjung semenjak 20 tahun mengajar di Sarawak.
kini mereka lah yg menjaga mak dikampung.....
b4 blik ke Nilai, mak dah ok ckit. tp abg call lg bgtau yg mak dmm balik..
maaf mak...
xdpt nk tgk2 kn mak..
insyaAllah klu xde hal mggu ni, sy nk blik ke kmpung..
sahabat2..
doakan mak sy cpt sembuh..
ya Allah, tabahkan lah diri ku, berilah kesabaran pada diri ku melalui ujian Mu ini ya Allah..
amin ya ROBBI..


p/s: notis ini diambil dari Blog Kementerian Kesihatan Malaysia. http://www.moh.gov.my/


Penyakit Chikungunya

Penyakit Chikungunya adalah penyakit jangkitan virus yang disebarkan oleh gigitan nyamuk Aedes. Gejala utama jangkitan adalah demam panas, rasa sakit yang teruk pada sendi terutamanya sendi kecil dan ruam. Chikungunya tidak menyebabkan kematian dan adalah ’self-limiting’ ataupun sembuh dengan sendiri. Pesakit cuma memerlukan rawatan simptomatik dan rehat secukupnya, namun gejala sakit sendi boleh berlarutan bagi pesakit yang telah berumur. Rawatan hospital hanyalah untuk keadaan tertentu sahaja. Pesakit kebiasaannya memperoleh imuniti sepanjang hayat. Sepertimana jangkitan virus lain, tiada ubat khusus atau vaksin untuk penyakit Chikungunya. Cara paling berkesan untuk mengelakkannya adalah dengan mengawal pembiakan nyamuk aedes di persekitaran kita.

1 comments:

daniyaprincess said...

Kesiannyee... banyakkanlah bersabar. K.Syahieda doakan semoga mak Noi akan cepat sembuh. AMIN

 
keredhaanMU.. © 2008 by para Você | Re-design Sweet Baby Girl